dimecres, 25 de juny del 2008

NORD

LLOCS D'INTERÉS

AKUREYRI

Encaixonada al fiord Eyjafjördur i protegida per muntanyes, és la capital del nord i 2a població del país. Akureyri es troba dominada per la seva esglèsia principal, al capdamunt d'un munt. També s'hi disfruta d'una animada vida cultural, amb alguns museus importants. Disfruta de millor temps que Reikjavik tot i trobar-se al Nord, prova d'això, les nombroses flors que engalanen els carrers i cases, i el molt digne Jardí Botànic.

Camí a Akuyeri es pot visitar la cascada Godafoss. Aquesta catarata es diferència de les demés per un gran caudal, a on l'aigua és trasparent i no gris com les dels rius glaciars, a més es troba dividida en dues parts per la meitat.

Llac MYVATN

Un dels principals atractius, no només del Nord, sinó de tot el país. Aquest llac, el nom del qual significa “Llac dels mosquits”, clara alusió al que es troba en quantitats importants a les ribes del llac. Un intens olor a amoníac envaeix l'aire propi del paisatge, de colors imposibles provocats pel sofre, dóna compte de l'activitat volcànica de l'entorn.

Rodejat de fabulosos paisatges, s'observen multitud de fenòmens volcànics, com els cràters de Skútustadir, les fumaroles, aigües termals i les zones de fang bullent de Namarskard, l'alucinant complexe geotermal de Krafla o la recent colada del volcà de fisura Leirnjukur.

Recentment s'ha obert una oficina de turisme a on es poden adquirir mapes d'excursions i també per fer reserves d'avistaments de bal·lenes a Húsavík.

HÚSAVÍK

Amb un bonic emplaçament i cases de variats colors, és una de les poblacions més encantadores del país. Principal centre bal·lener del país i encara avui, un excel·lent lloc per a l'observació d'aquests enormes cetacis. També s'hi pot visitar l'interessant Whale Centre, dedicat a les bal·lenes, a on ens trobarem un record per a Keiko, una famosa orca capturada a les costes islandeses que va protagonitzar la película Liberad a Willy. Finalment, un curiós museu, és la Faloteca, repassa més d'un centenar de penis pertenyents a tantes espècies d'animals que habiten l'Illa.

Parc Nacional de JÖKULSÁRGLJÚFUR

Dominat per l'esplèndida gorja del riu Jökulsá á Fjöllum, aquest Parc Nacional compta amb l'espectacular catarata Dettifoss, amb els seus impressionants 40 metres de caiguda i 100 d'amplada. Més petita però també molt bonica és la cascada Selfoss.

Un altre dels racons que mereixen una visita, just a l'altre extrem, és el curiòs canó de Ásbyrgi. Amb forma de ferradura, encara planteja dubtes als geòlegs, tot i que la llegenda ho atribueix al ferratge del caball d'Odin, que li donà forma.


ACTIVITATS

SENDERISME

Els aficionats al senderisme compten amb varies rutes per la zona del llac Mývatn. Una obligada és la que puja al volcà Hverfjall, de més de 3.000 metres i torna per Dimmuborgir, un paratge extraterrestre adornat per coves, columnes i arcs naturals. També singulars són la zona de Hofoi, adornada per fajedes i flors silvestres, i la curta senda de Klasar, amb un paisatge de postal a la seva part final.

Per la zona del Parc Nacional de Jökulsárgljúfur, es poden realitzar caminates per l'àrea de Hljódaklettar, a uns 14 km de Ásbyrgi amb extranyes formacions basàltiques i Holmatungur, amb vàries cascades, rius i molta vegetació.

BUS i SENDERISME

Es pot contractar també una excursió, amb aproximació en autobus 4x4 fins a la zona del volcà Askja i el cràter Viti (infern en islandés) el qual es troba dominat per l'espectacular llac d'aigües blaves Öskjuvatn.


AVISTAMENT DE BAL·LENES

12 espècies de bal·lenes s'apropen a aquest punt del litoral. Per a contemplar-les es poden contractar excursions en vaixell des de Húsavík. Les més fàcils de veure són el rocual comú i l'aliblanc. Si es té sort, es poden veure també manades d'Orques i Dofins. Moltes de les embarcacions turístiques inclouen la visita a l'illa Lundey, que té nombroses colònies de “Frailecillos”.

Companyies :

- Whale Watching (3900 K)
- Gentle Giants (3800 K + xocolata i brioix + 'buzo' pel fred)
Hora de sortida 13:15h

Nota : Si es visita l'oficina d'informació turística, és posible aconseguir targetes de descompte (6%) amb les dues companyies.


OBSERVACIÓ D'AUS

El Llac Myvatn és un paratge idíl·lic a on es reuniexen multitud d'espècies aviars.

RÀFTING

Al nordoest d'Akureyri, el fiord de Skagafjördur, és un meravellòs escenari natural per a la pràctica de diversos esports a l'aire lliure, com el ràfting o circuits a caball. És molt propicia la pràctica del ràfting al riu glaciar Jökulsá Austari, al sudest de Saudárkrókur. Hi ha opcions de 6 o 7 hores, amb ràpids de grau III i IV, i una altra més llarga i emocionant que implica 3 dies. Aquesta activitat es pot contractar a la població de Varmahlíd.

Hesta Rafting:

- 5550 ISK = 61 Euros 4 hores (2 de riu 10 Km). Dificultat II-III
- Hesta

Illa de GRÍMSEY

Molts viatgers arriben fins el petit poble de Dalvík, per agafar els transbordadors que porten a l'illa de Grímsey, l'únic territori islandès atravessat pel Cercle Polar Àrtic. Només 40 km la separen de l'Illa principal, però és tot un món a part, habitat per multitud d'espècies d'aus. En època estival s'hi pot contemplar el Sol de Mitjanit i, a l'hivern, l'Aurora Boreal.

BTT

Per les rodalies del Llac Myvatn, hi ha moltes posibilitats per a la pràctica d'aquest esport.